Experiențe din Rovaniemi, Finlanda

Între 3 și 4 septembrie 2019, reprezentanții Custerului Regional al lemnului PRO WOOD au participat la o vizită de studiu în Rovaniemi, Finlanda.
Vizita de studiu a fost organizată de Universitatea de Științe Naturale din Laponia și Institutul de Resurse Naturale din Finlanda.

Pe 4 septembrie 2019, reprezentanții clusterului au vizitat firma Keitele Timber Oy, unde a fost prezentată investiția Boreal Bioref Oy în Kemijärvi.
Din coniferul nordic, compania produce produse de calitate pentru clienții lor, distribuită spre mai mult de 40 de țări diferite în lume. Aproximativ 45% din producție este molid, iar 55% pin.
Fabrica de cherestea utilizează cea mai bună tehnologie de prelucrare a lemnului, oferindu-le clienților produse exigente, de calitate superioară.
Compania se caracterizează prin tehnologie de ultimă generație, personal calificat cu dorință de a-și servi clienții cât mai bine posibil, asigurând livrări în toate circumstanțele, oriunde în lume.

De asemenea, a fost vizitat un punct de exploatare forestieră, la care experții din Finlanda au prezentat o mașină Ponsse Scorpion King Harvester, cu care s-a organizat o demonstrație de exploatare automatizată. Ponsse este unul dintre cele mai importanți producători mondiali de mașini forestiere. Demonstrația a fost foarte impresionantă, oferindu-le spectatorilor o posibilitate de a intra în contact cu produse, tehnologie și inovația de ultimă generație.


Mai mult, reprezentanții clusterului PRO WOOD au vizitat și terminalul logistic al Metsähallitus, unde a fost prezentat camionul de transport de înaltă capacitate. Transportul de capacitate ridicată înseamnă extinderea capacității de transport a vehiculelor grele, atât din punct de vedere al volumului, cât și greutate, asigurând reduceri nete semnificative ale intensității energetice a camioanelor, atât timp cât capacitatea suplimentară este utilizată eficient.
Reprezentanții clusterului au avut o ocazia unică de a afla despre performanța a 18 vehicule grele mai lungi și mai grele din nouă țări (ITF / OCDE, 2010). Analiza a concluzionat că vehiculele cu capacitate mai mare pot reduce semnificativ emisiile de CO2 pe t/km. S-a dovedit că utilizarea vehiculelor cu mai multe remorci, mai degrabă decât a vehiculelor cu o remorcă individuală, a redus până la 32% emisiile directe de GES. Compania publică Metsähallitus gestionează, operează și dezvoltă în mod responsabil zone forestiere de stat în Finlanda, într-un mod în care maximizează beneficiile lor pentru societatea în ansamblu. Ministerul Agriculturii și Pădurilor conduce și supraveghează Metsähallitus în ceea ce privește performanța afacerilor și atribuțiile administrației publice în sectorul propriu, în timp ce Ministerul Mediului conduce și supraveghează Metsähallitus cu privire la protecția mediului în Finlanda.